5 Ağustos 2020 Çarşamba

Kuşburnu faydaları

Ağrı kesiciden daha etkili! Kuşburnu çayını böyle için! Limondan 60 kat daha fazla C vitamini içeren, bağışıklık sistemini güçlendiren kuşburnu nasıl kullanılmalı? Kuşburnunun faydaları neler? İşte sağlıktan güzelliğe, çayından marmelata kadar birçok yerde kullanılan kuşburnunun faydaları..." Zengin C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren kuşburnu bitkisinin çiçekleri tıbbi ilaç olarak kullanılıyor. Yemişleri ise bağışıklık sisteminin güçlenmesi için bitkisel çaylar başta olmak üzere marmelat ve reçel yapımında kullanılıyor,  kuşburnu faydaları .

Kuşburnu faydaları

Kansızlığa iyi gelir

Özellikle kadınlarda ve çocuklarda demir eksikliğine bağlı kansızlık çok yaygın görülen bir problem. çok yaygın bir sorun. Kuşburnu, besinlerle alınan demirin serbest hale geçerek vücutta kullanılmasına yardımcı olur. Bu sayede demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlığı önler.

Kansere karşı koruyor

Sağlıklı hücreleri kanserli hücrelere dönüştürerek zarar verebilen serbest radikallere karşı güçlü bir koruyucu olan kuşburnu, içeriğindeki güçlü antioksidanlarla kanser hücrelerinin büyüme ve gelişmesini de engelliyor.

Gözleri koruyor

Kuşburnu püresinde bulunan önemli bir karotenoid olan likopen sadece kataraktın değil aynı zamanda diğer göz hastalıklarının da başlangıcı ve ilerlemesinde koruyucu etki gösteriyor.

Cildi güzelleştiriyor

Kuşburnu A vitamini açısından zengin oluşuyla cildin elastikiyetini korumasını sağlıyor ve yaşlanmasını geciktirici etki yaratıyor. Kolajen seviyesini de artırıyor. Yara izleri ve akneleri gideriyor. Kuşburnunun çekirdekleri, Gamalinoleik asit, cilde canlılık kazandırıyor ve güneş kaynaklı yanıklarda da fayda sağlıyor.

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Yapısında bol miktarda bulunan C vitamini, polifenoller ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren kuşburnu zengin vitamin ve minerallere sahip. Likopen ve A, B, E, K vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, demir gibi değerli mineralleriyle vücut direncini artırıyor, sinir sisteminde, hücre yenilenmesinde fayda sağlıyor.

Kabızlığı önlüyor

Her mevsim yetişebilen kuşburnu, kabızlık şikayeti çekenler için doğal bir şifa kaynağı. Birçok hastalığa fayda sağlayan kuşburnunun içeriğindeki pektin, laktasif etkiye sahip. Yani bağırsakların fazla çalışmasından ötürü ortaya çıkacak ishal benzeri etki yaratıyor. Böylece düzenli tüketildiğinde kabızlığı gideriyor ve sindirimi kolaylaştırıyor. Bağırsak parazitlerini düşürüyor.

Kötü kolesterolü düşürüyor

Kandaki kötü kolesterolün düşürülmesi ve iyi kolesterol seviyesinin yükseltilmesinde faydalı olan kuşburnu, bu sayede kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyor. Kuşburnunu çay olarak demleyip tüketebileceğiniz gibi, şekersiz marmeladını yaparak da faydalanabilirsiniz.

Eklem Ağrılar için Bitkisel Çay, Kuşburnu Çayı Tarifi: (Soğuk Çay )

1,5 su bardağı temiz ve hafif sıcak suyun içine havanda kırdığımız 10 adet kadar kuşburnunu atıyoruz ve 12 saat kadar bir kap içinde bekletiyoruz. ( Kap alüminyum yada bakır olmamalı ) 12 saat sonunda iyice karıştırarak ve ezerek kuşburnu içeriğinin suya karışmasını sağlıyoruz.

Daha sonra süzüp, içerisine hiç bir şey katmadan ( şeker dahil ) içiyoruz. Her üç günde bir bu şekilde çayımızı hazırlayıp içiyoruz. Eklem ve romatizma ağrılarında ve iltihaplarında kuşburnu içindeki yoğun C vitamini ve diğer bileşimler ağrıların azaltılmasında ve özellikle iltihaplara karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir. Ayıca bu çay diyabet hastalarına ve kabızlık sorunu olanlara önerilmektedir.

Kuşburnunu demlerken ve tüketirken çok önemli kurallar

  • 5-6 adet kuşburnunu hafif ezerek çatlatın. Ardından bir bardak (200 ml) kaynar suda 10 dakika demleyin. Demlerken kapağını kapalı tutun.
  • Uzun kaynatırsanız içeriğindeki C vitamini o kadar azaldığından, demleme süresini de uzatmayın.
  • Yemeklerden 30 dakika sonra için. Kuşburnunun zengin vitamin ve minerallerinden tam anlamıyla faydalanabilmek için hazırladıktan sonra 5 dakika içinde tüketin.
  • Soğuma sırasında C vitamini miktarı hızla azaldığından, marmelat ve pekmezde C vitamini oranı kuşburnu çayına oranla düşüyor.
  • Kuşburnunu ister bütün, ister ufalanmış ister toz haliyle olsun saklarken mutlaka ışıktan muhafaza edin ve cam kavanozda saklayın.

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/mahmure/kusburnunun-faydalari-neler-kusburnu-cayi-nasil-yapilmali-35121949

Kuşburnu faydaları , eklem, romatizma ağrıları, kansızlık, kanser başta olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyor, şifasına yardımcı oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder